Blog #5 Verkopen aan een opkoper

Huis verkopen aan een opkoper verstandig?

Veel mensen die een huis willen verkopen vragen zich af of het verstandig is om aan een opkoper of investeerder te verkopen. In de trant van ‘wij van WC-eend, adviseren WC-eend’ is dit voor Woningspot natuurlijk niet helemaal objectief om deze vraag voor jou te beantwoorden. Dat gaan we dan ook niet doen.

Maar we kunnen je wel een richting geven, of waar je aan moet denken of rekening mee kunt houden, als je overweegt om je woning op deze manier te verkopen. In onze ogen is het eerlijke antwoord dat ‘of dit verstandig is’ per huiseigenaar volledig verschilt. Het is namelijk sterk afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden van jou als eigenaar.

Redenen voor huisverkoop

De redenen en persoonlijke omstandigheden om een woning te verkopen kan per huiseigenaar enorm verschillen. De ene eigenaar wil verhuizen omdat er een gezinsuitbreiding op komst is, de andere eigenaar wil vanwege de leeftijd juist wat kleiner gaan wonen. Een ander voorbeeld: de ene eigenaar heeft salarisverhoging gehad en wil verhuizen naar een woning met riante tuin, de andere eigenaar heeft financiele problemen en is genoodzaakt om een vrijstaande woning snel te verkopen. De persoonlijke omstandigheden zijn doorslaggevend of een eigenaar wel of niet wil verkopen, en met name of dit snel moet gebeuren of dat er geen haast is.

Op het moment dat een huiseigenaar financiele problemen hebben, bijvoorbeeld door plotseling verlies van werk of door onverwachte kosten (bijvoorbeeld groot onderhoud aan het dak) en zodoende genoodzaakt is om te verhuizen, komen deze vaak terecht bij een opkopen. Dat heeft te maken met het grote aantal voordelen dat het heeft om je woning aan een opkoper te verkoper. Zoals met ieder verhaal heeft ook dit verhaal 2 kanten, naast groot voordelen is er mogelijk ook een nadeel. De voordelen en nadelen om een huis te verkoper aan een opkoper zullen we in het kort opsommen zodat je zelf, op basis van jouw eigen persoonlijke omstandigheden, kan beoordelen of het verstandig is.

Huis verkopen aan een opkoper: de voordelen

Er zijn tal van voordelen op te noemen, maar om het overzichtelijk te houden beperken we ons tot de belangrijkste 3 voordelen die verkopers ervaren bij de verkoop:

  • Een opkoper koopt vaak zonder voorbehouden en het bod is zodoende erg betrouwbaar. Denk hierbij aan bedenktijd voor de koper (3 dagen), financieel voorbehoud (wel of niet verkrijgen hypotheek) en bouwtechnisch voorbehoud (bouwkundige inspectie voor gebreken). Dit is bij een betrouwbare opkoper vaak allemaal niet van toepassing, waardoor je direct zekerheid hebt bij het tekenen van de overeenkomst. De koper kan de koop niet meer annuleren!
  • Geen kosten of lagere kosten: doordat je direct contact hebt met de opkoper is er geen makelaar betrokken. Zodoende hoef je ook geen makelaarscourtage te betalen. Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde makelaarscourtage 3.750,- euro bedraagt. Dit bedrag is variabel (afhankelijk verkoopprijs woning) en vaak worden fotografie en Funda publicatie kosten in dit bedrag opgenomen. Daarnaast heb je geen dubbele hypotheeklasten omdat je met een opkoper de overdrachtsdatum goed kan afstemmen aangezien de opkoper er niet zelf gaat wonen.
  • Snelheid: een ervaren pkoper heeft vaak geen hypotheek financiering nodig en kan zodoende snel schakelen. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de notaris kan de woning dan ook snel worden overgedragen. Bij Woningspot houden wij circa 2 weken aan, maar bij echte spoed kan het in overleg met de notaris mogelijk nog eerder. Na overdracht van de woning stort de notaris de verkoopopbrengst binnen 1-2 dagen op je rekening.

Nadeel bij verkoop aan een opkoper

Er zijn niet veel nadelen te bedenken waarom verkoop aan een betrouwbare opkoper niet verstandig zou zijn. Of een koper particulier of zakelijk is, dat maakt voor jou als woningverkoper niet uit. Er is simpelweg geen verschil, de overdrachtsprocedure bij de notaris is exact hetzelfde. Toch is er wel een belangrijk nadeel te noemen, maar dit is eveneens sterk afhankelijk van je eigen persoonlijke omstandigheden. 

Een opkoper is een persoon of een bedrijf, welke als investeerder voor financieel gewin koopt. Dat betekent dat de woning bijvoorbeeld verhuurd zal gaan worden aan starters, expats of aan een familie met kinderen. Deze huurders zullen de investeerder een maandelijkse huur gaan betalen. Van deze huur gaan nog tal van kosten af, zoals onroerend zaak belasting, waterschapsbelasting, kosten voor het riool maar eventueel ook de VvE bijdrage. De investeerder zal een netto huur overhouden. Hoe hoog deze huur is, dat zal bepalend zijn voor de koopprijs die de opkoper bereid is om voor jouw huis te betalen. De huur inkomsten staan in verhouding tot de koopprijs. Een particuliere koper kan hierdoor vaak net wat meer bieden als een investeerder, omdat deze er zelf gaat wonen en geen rekening hoeft te houden met huurinkomsten. 

Wat naast het verhuren vaak ook gebeurd, is dat een opkoper een woning koopt om te renoveren en te verkopen of te verhuren. Het renoveren van een woning is een enorme investering, denk niet alleen aan een nieuwe keuken en nieuwe badkamer, maar ook aan het repareren of vervangen van het dak of het vervangen van de oude kozijnen. De renovatiekosten nemen enorm toe. Gelukkig voor de investeerder neemt de waarde van de woning ook toe. Maar wederom zal, net als bij het voorbeeld voor verhuur, de investeerder niet de mogelijkheid hebben om dezelfde prijs te bieden als een particuliere koper. De opkoper heeft namelijk veel hogere kosten en investeert een enorm bedrag, en gaat hiermee een enorm risico aan, zonder enige zekerheid. 

Wel of niet verstandig om een woning aan een opkoper te verkopen?

Samengevat hebben we je de belangrijkste voordelen gegeven waarom het interessant is om je huis aan een opkoper te verkopen. Aan ieder mooi verhaal zit ook een andere kant, dus we hebben je ook inzicht gegeven in een mogelijk nadeel. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kun je nu zelf een beoordeling maken of het wel of niet verstandig is. Ben je van mening dat het voor jou interessant is? Contact dan vandaag Woningspot nog voor een vrijblijvende kennismaking 🙂

Leave a comment