Blog #1 Scheiden, het begin van een onzekere tijd

Huis verkopen bij echtscheiding?

De praktijk laat zien dat ruim 30% van het aantal huwelijken strandt in een echtscheiding. Een gezamenlijk gekochte woning kan jarenlang een blok aan het been vormen en er moet veel worden geregeld. 

Keuzes maken

Jasperien van Weert van Business Insider Nederland heeft in 2018 al een zeer informatief artikel geschreven over de grootste valkuilen voor huizenbezitters die uit elkaar gaan. Gespecialiseerd in ‘personal finance’ legt zij uit dat er grofweg twee opties zijn: ‘een van beiden blijft in de woning achter of het huis wordt verkocht. Dat lijkt simpel maar in de praktijk kan de procedure leiden tot dure misverstanden’.

Onzekere tijd

Het besluit van huizenbezitters om te vertrekken en het huis te verkopen, geeft een stressvolle en onzekere tijd. Hypotheekrente, restschuld, overlijdensrisicoverzekering; het zijn slechts een aantal elementen die ineens de aandacht vragen. Daarnaast komt het vaak voor dat de partner niet mee werkt omdat de onderlinge verstandhouding behoorlijk is verstoord, of dat de kandidaat koper maanden nodig heeft om een hypotheekfinanciering rond te krijgen. De verkoop van het huis kan hierdoor vertragend werken en enorm lang duren. 

Geen medewerking partner

Er zijn een aantal mogelijkheden die via de rechter kunnen worden afgedwongen. De gespecialiseerde website van Echtscheidingswinkel geeft aan dat het via de rechter mogelijk is om zonder medewerking van de partner de vraagprijs te verlagen of zonder medewerking van de ander te verkopen. Het is ook mogelijk om af te spreken dat de woning pas wordt verkocht na verloop van een langere termijn, bijvoorbeeld na 2 jaar, 10 jaar of als het jongste kind 18 jaar is geworden.

Woning per direct verkopen

De verkoop van een woning is een tijdrovend proces. In een normale situatie zit er al niemand te wachten op een verkooptraject van woningopname, taxatie, fotografie, online promotie en het organiseren van een open huis, maar in een echtscheidingstraject is dit wel het laatste waar je mee bezig wil zijn. Voor deze huizenbezitters biedt Woningspot een oplossing: wij kopen jouw woning direct en zonder verdere kosten voor een goede prijs. Met deze oplossing hebben wij tal van huizenbezitters enorme hoofdpijn en slapeloze nachten kunnen weg nemen.